1 Nisan 2014 Salı

ANGUT KUŞU

Angut Kuşu
evcilleştirilebilir bir yabani kuş türüdür. Dünyanın farklı noktalarında görülebiliyor olsa da yoğun olarak yaşadıkları alanlar Avrupa'nın Güneydoğusundan, Çin'e kadar olan bölgedir. Kışları daha ılıman bir iklim söz konusu olduğundan Güney Asya'ya göç ederler. Boyları 70 cm civarında olan Angut kuşlarının doğal yaşam ortamları sazlıklardır, ancak kafeslerde de rahatça beslenebilen nadir ördek türlerinden biridir. Erkek olanların boyun kısımlarında siyah bir halka varken dişi olanların göz çevresi ve boyun bölgeleri beyazdır. Tohum, mısır ve yeşilliklerle beslenen bu kuş türü karakteristik özelliklerinden dolayı çeşitli inanışlarda ve argoda kendisine yer edinmiştir. 

Angut kuşlarının en bilinen özelliklerinden biri sadakatleridir. Çoğu kuş türü üreme konusunda kur döneminin ardından farklı kuşlarla çiftleşirken Angut kuşu tek bir eşle çiftleşir ve ölene kadar farklı bir kuşla birlikte olmaz.. Eşi öldükten sonra da farklı bir çiftleşme yaşamayan bu kuş türünün yas tuttuğuna inanılır. Slav mitolojisinde kutsal olarak kabul edilen, dünyada bir çok inanışta aşk ve evlilikle bağdaştırılan Angut kuşu Türkiye'de çok farklı bir alanda; argo dilinde kendisine yer edinmiştir. Rüzgarı arkasına alarak yere konduğu için iniş esnasında sendeleyen bu kuş türünün ismi argoda "saf, aptal, kaba" gibi anlamlara gelen "angut" kelimesiyle anılmaktadır. 
Doğal ortamlarında tavşan ve benzeri hayvanların toprakta kazmış oldukları oyuklara yumurtlayan dişi Angut kuşları eğer evcil olarak beslenecekler ise yumurtlaya bilmeleri için bulundukları alandaki toprağa tıpkı doğal ortamlarında olduğu gibi çukurlar kazılmalıdır. Mart aylarında çiftleşen bu kuş türü 28 günlük bir kuluçka dönemine sahiptir ve 8 ile 16 arasında yumurta yumurtlar. Perde ayaklı canlılar grubundan olan Angut kuşunun ortalama 8 - 10 yıl arasında değişen ömürleri vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder